ВХІД
отримати
комерційну
пропозицію
Замовити дзвінок

Системи супутникового стеження для вантажних і пасажирських перевезень

2015-08-26 10:35:00

В цій статті ми поговоримо про системи контролю автотранспорту, заснованих на GPS навігації: їхні принципи роботи, функціонал, різновиди датчиків.

 

Абревіатура GРS ??означає Global роsitioning systеm - глобальна система виявлення. Це система бездротової навігації, яка була розроблена Міністерством оборони США для військових потреб. Однак, як відомо, використання системи GPS-моніторингу вже давно вийшло за рамки військової справи і широко застосовується в усьому світі для цивільних цілей.

 

Трекери і датчики, які використовуються для GPS-контролю автотранспорту

 

Перш за все, слід порушити питання, навіщо власникам автопарків супутникові системи контролю. Статистика показує, що для власників компаній, що працюють в сфері вантажних або пасажирських автоперевезень, дохід знижується в середньому на 20-30 відсотків через людський фактор. Недобросовісні співробітники використовують транспорт в особистих цілях для власної вигоди.

 

Дуже поширені випадки, коли водій їздить на робочій машині в особистих справах, відхиляється від маршруту, здійснює так звані «ліві» рейси, показує завищений кілометраж і, відповідно, нереальний показник витрат палива. Сюди ж можна віднести і нефункціональні простої транспорту, не оптимальну його експлуатацію і т.п. Саме такі небажані моменти, які призводять до серйозного зменшення доходу підприємства, і покликана усунути система супутникового моніторингу.

 

З чого складається система GPS-моніторингу? Основними складовими частинами є бортове обладнання і програмне забезпечення ПО з електронними картами.

 

Датчики GPS

 

Бортове обладнання - «трекери» або GPS-контролери, що встановлюються безпосередньо на автомобіль. Такий контролер складається з двох частин: приймача і антени, яка і здійснює зв'язок із супутниками. Трекер передає одержані дані в диспетчерський центр за допомогою вбудованої в нього сім-карти будь-якого мобільного оператора. Таким чином, чим краще покриття у оператора, тим зручніше це для користувача.

 

Дані про місцезнаходження - координати транспортного засобу фіксуються і зберігаються певний час в своїй внутрішній пам'яті приймача контролера. Обсяг пам'яті може коливатися в досить широких межах - від 15 до 70 тисяч повідомлень. Цей показник буде залежати від параметрів запитів і конкретної обраної моделі пристрою.

 

Координати записуються при відхиленні від маршруту, при поворотах авто, по часу або залежно від інших заданих параметрів. Власник, керівник або будь-який інший диспетчер може за необхідністю отримувати інформацію безперервно із максимальною швидкістю передачі - для цього варто скористатися контролером зі спеціальним пристроєм, так званим акселерометром, який дозволяє оптимізувати передачу даних. Так, керівник отримує можливість найбільш оперативно реагувати на будь-які події, пов'язані з його автопарком.

 

Додаткові датчики

 

Датчики GPSПри бажанні ви можете замовити різні зовнішні датчики і інші додаткові пристрої, які будуть підключені до бортового контролера. Їх використання є доцільним, коли у вас є потреба контролювати витрату палива, тривалість стоянок, місця зливів і заправок палива, температуру в рефрижераторі і інші параметри. Якщо ж вам достатньо інформації про місцезнаходження вашого транспорту, про його швидкості, про дотримання маршруту, тоді потреби в додаткових датчиках у вас немає.

 

Уявіть таку ситуацію. Власникові компанії з перевезення пасажирів потрібно дізнатися, скільки людей його маршрутне таксі перевозить протягом дня. Адже далеко не всі пасажири отримують свої офіційні квитки, і оплата проїзду не завжди йде в касу. Це вигідно кондуктору або водієві, але аж ніяк не власнику. Тому власник може встановити на маршрутку спеціальний датчик пасажиропотоку. Цей пристрій встановлюється на сходинках на вході в маршрутне таксі і фіксує кожне натискання ноги на сходинку. При цьому сторонні предмети такі, як сумки, парасольки тощо датчиком не фіксуються. Це і дозволить власникові або керівникові підприємства дізнатися, скільки реально було пасажирів, і чи всі гроші потрапили в касу.

 

Якщо ж, наприклад, фірма займається перевезеннями охолоджених або заморожених продуктів харчування на далекі відстані, то має сенс встановити датчик температури рефрижератора. Навіщо це робиться? Як відомо, певна група товарів вимагає суворого дотримання температурного режиму при транспортуванні. Але чи завжди водії дотримуються необхідного режиму? На жаль, ні. Часом водії просто забувають контролювати цей момент, а іноді і навмисно відключають рефрижераторы при простоях, щоб у такий спосію зекономити пальне.

 

За допомогою датчика власник або керівник буде точно знати, чи дотримувався температурний режим при перевезенні, і в разі його порушень та псуванню товару, звіти системи супутникового контролю можуть бути використані як доказ при розглядах.

 

Монтаж GPS-контролера

 

Монтаж GPS-контроллераВажливо, щоб трекер монтувався так, щоб його робота не залежала від роботи двигуна авто. При простоях контролери користуються власними акумуляторами. Стандартний GPS-трекер без відправки повідомлень в режимі очікування може працювати до 16 діб без підзарядки, а при безперервному моніторингу через інтернет з інтервалом запитів в 1 хвилина - до 20 годин.

 

Монтаж цілком можливо здійснити і самостійно, використовуючи звичайнісінькі інструменти. Установка займе близько години. Однак від якості установки багато в чому буде залежати і точність одержаних даних, тому монтаж рекомендується все-таки довірити фахівцям.

 

Програмне забезпечення

 

Програмне забезпечення (ПЗ або софт) і електронні карти місцевості також є найважливішою складовою системи супутникового стеження. У стандартний пакет, як правило, включені карти міст України і при необхідності будь-якої європейської країни або всієї території Європи. Створення електронної карти місцевості - індивідуально з урахуванням потреб конкретного замовника є додатковою платною послугою.

 

Існує два основні різновиди програмних систем GPS-моніторингу:

 

 

Які переваги та недоліки у цих варіантів? У першому випадку швидкість передачі даних є більш високою. Коли ж клієнт користується системою через сайт, швидкість отримання інформації істотно знижується.

 

Які можливості відкриває програмне забезпечення? Керівник компанії може аналізувати дані стосовно кожної окремої машині, в цілому по всьому автопарку, за конкретний період часу. Однак якщо супутникове стеження здійснюється за великою кількістю транспортних засобів, у власника компанії з'являється потреба найняти окремого співробітника - диспетчера, або навчити наявного співробітника. Слід зазначити, що компанії, які продають системи супутникового моніторингу, іноді пропонують своїм клієнтам курс навчання тонкощам роботи з ПО для диспетчерів в якості подарунку або бонусу.

 

Наявність на підприємстві власного диспетчера має певні переваги - можливість максимально оперативного реагування на різні ситуації, наприклад, на спрацьовування «тривожних» кнопок. Диспетчер відразу бачить, що авто занадто довго простоює, увійшло до певної зони, розпочало рух і т.п.

 

Спеціальні додаткові датчики, встановлені на автотранспортний засіб, дозволяють не тільки стежити за ним, а й навіть безпосередньо брати участь в контролі його роботи. Наприклад, диспетчер може заблокувати роботу двигуна, якщо він запідозрив несанкціонований доступ до машини. Також додаткові датчики відкривають можливість впливу на систему охолодження, коли показники свідчать про порушення температурного режиму під час транспортування товару.

 

У системи супутникового моніторингу онлайн є тільки один істотний недолік - передача даних залежить від сили сигналу мобільного оператора в конкретній місцевості.

 

Зважте, яка саме інформація вам потрібна для підвищення ефективності робочих процесів в вашому випадку і скористайтеся найбільш зручним для вас способом її отримання.

 

 

Замовити комерційну пропозицію

заповнити це поле
заповнити це поле

Дякуємо за заявку

Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.

Виникла помилка.

Будь ласка спробуйте повторити трохи пізніше.

Замовити дзвінок

заповнити це поле

Дякуємо за заявку

Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.

Виникла помилка.

Будь ласка спробуйте повторити трохи пізніше.