ВХІД
отримати
комерційну
пропозицію
Замовити дзвінок

Чи є у супутникової системи ГЛОНАСС перспективи в Україні?

2014-12-26 09:23:00

ГЛОНАССУ 2010 році між Україною і Росією було досягнуто згоди про співпрацю на взаємовигідних умовах в сфері розвитку та впровадження російської навігаційної супутникової системи ГЛOНАСС.

 

Сторони стверджують, що підписання цієї угоди сприятиме використанню загального наукового потенціалу і дозволить вийти на новий рівень високих стандартів навігації, який буде цілком можна порівняти з провідними західними системами.

 

 

Абсолютно всі супутникові системи навігації розроблялися спочатку для військових потреб. Це стосується і китайської системи COMPASS, і європейської GALILEO і, звичайно ж, американської GPS. У Радянському Союзі теж почали амбітний проект по створенню власної системи навігації - ГЛОНАСС. Однак в 90-ті роки ставлення до проекту змінилося, істотно позначилася нестача бюджетних коштів, в результаті чого було скорочено угруповання супутників.

 

Система навігації GPS приблизно в той же часовий період перестала призначатися виключно для військового користування і стала застосовуватися і в цивільному житті. GPS приймачі почали вбудовуватися в дрібні мобільні прилади. Сьогодні без модуля супутникової навігації не випускається практично жодний портативний пристрій.

 

Спутники

 

На сьогоднішній момент реалізації проекту ГЛОНАСС держава знову приділяє належну увагу, тому Росія поступово починає збільшувати кількість своїх супутників, старі моделі замінюються більш новими. Орбітальна апаратура весь час застаріває, тому факт поновлення російських супутників може стати одним з головних конкурентних переваг ГЛОНАСС в його постійній боротьбі за споживача з американською системою навігації GPS. Варто відзначити відсутність принципової для споживачів різниці між цими двома навігаційними системами. Тому найважливішу роль в поширенні стандарту грають виробники приймачів.

 

 

Фахівці вважають, що найбільш оптимальним для вітчизняних споживачів є застосування систем ГЛОНАСС і GPS одночасно. Такий підхід дозволяє використовувати супутникову та наземну інфраструктуру американської та російської навігаційних систем.

 

 

Українські колеги нададуть допомогу розвитку ГЛОНАСС, запустивши супутник «Либідь». Передбачається, що це дозволить підвищити точність ГЛОНАСС для її користувачів на території сусідніх країн. На даний момент ГЛОНАСС - навігаційна система, яку навіть в Росії використовують далеко не всі категорії громадян, а в основному тільки спецслужби, чиновники і деякі муніципальні підприємства в обов'язковому порядку.

 

У Росії, як і на території України, таксисти і мандрівники активно використовують систему GPS. Однак співробітники Національних космічних агентств Росії та України переконані, що незабаром ГЛОНАСС зможе цілком конкурувати з американською навігаційною системою на рівних.

 

 

Замовити комерційну пропозицію

заповнити це поле
заповнити це поле

Дякуємо за заявку

Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.

Виникла помилка.

Будь ласка спробуйте повторити трохи пізніше.

Замовити дзвінок

заповнити це поле

Дякуємо за заявку

Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом.

Виникла помилка.

Будь ласка спробуйте повторити трохи пізніше.